Intretinerea gradinii TOAMNA

Dupa opulenta din timpul verii, TOAMNA este anotimpul cand natura se pregateste de repaos. Dar lucrul acesta nu inseamna ca activitatile in gradina au luat sfarsit, ba din contra, e nevoie de o pregatire minutioasa a gradinii pentru IARNA.

Primul pas despre care este convenabil sa discutam este curatarea gradinii de frunzele moarte si taierea florilor ofilite, baza naturala utila pentru a acoperi plantele sensibile la frig. In ceea ce priveste arborii si arbustii care si-au schimbat culoarea verde a frunzelor in ruginiul pretios al chihlimbarului, nu trebuie neglijati de la taiere. Gardul viu trebuie taiat cat mai mult posibil pentru a impiedica inghetul, iar trandafirii la 1/3 din inaltimea tijei.

dynamic_resize

Plantele la ghiveci trebuie protejate impotriva frigului, replasandu-le, fie in interiorul locuintei, fie in sere aerisite si dotate corespunzator. Arbustii plantati direct in curte necesita o protectie suplimentara impotriva frigului, ca de exemplu folie speciala sau frunze moarte la baza acestora.

TOAMNA este anotimpul propice pentru rasfatul indreptat catre gazon. Cum? In primul rand indepartand frunzele cazute care impiedica accesul luminii, lucru care ar favoriza formarea posibilelor parcele umede si alunecoase. Intretinerea peluzei poate fi usurata prin ingrasaminte speciale, bogate in potasiu pentru a-i oferi rezistenta la temperaturi scazute.

038c8b795c06ffcb82fdb112df5ebc75

Trandafirii au nevoie de o protectie deosebita. Asezati pur si simplu la baza acestuia un strat de mulch (scoarta decorativa), fie cumparat din magazinele de profil, fie format din frunzele uscate ale celorlati arbori din gradina. Astfel solul si radacina plantei este protejat impotriva alternantei inghet-dezghet. Pentru trandafirii la ghiveci, este suficient sa ii infasurati in folie de protectie cu tot cu ghiveci, pentru o izolare cat mai eficienta si amplasarea acestora in zone aeriste, pozitionati chiar pe o bucata de poliestiren, daca gerul este prea persistent.

Acum gradina dumneavoastra este gata sa infrunte asaltul patrunzator al iernii! Ca tot veni vorba de zapada, stratul de nea este cel mai indicat izolator natural, asa ca nu indepartati total zapada depusa pe plantele dumneavoastra!

Let it snow!!!

 

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

  1. Camelia spune:

    Articol util si concis!

    Apreciază

Lasă un comentariu