Trandafirii – florile iubirii si ale placerii

Originari din regiunile continentale si subtropicale ale emisferei nordice, trandafirii sunt plante perene ornamentale, din familia Rosaceae si cuprind peste 200 de specii de arbusti erecti, deseori spinosi, fiind cultivati inca din anul 500 I.Hr. In decursul vremii, s-au creat peste 13.000 de varietati (hibrizi) de trandafiri.

In Roma antica Trandafirii aveau o importanta majora, fiind folositi atat in decorarea incaperilor, cat si cu titlul de podoaba. Se spune ca celebra Cleopatra avea podeaua camerei acoperita cu trandafiri primiti de la Marc Antoniu. Si in Egipt trandafirii erau considerati ca fiind floare sacra si erau folositi in ritualurile dedicate zeitei Isis.

Rosii, roz, albi, galbeni, catifelati, carnosi, mari sau mici, boboci sau dramatic infloriti, trandafirii ascund in spatele splendorii lor o poveste interesanta, care incepe in Antichitate si continua sa se depene pana in zilele noastre. Secole de-a randul, florile iubirii au demonstrat ca sunt inzestrate cu puteri mai mari decat cea de seductie, aratandu-ne ca pot fi un adevarat panaceu.

Ce ar trebui sa stii despre Trandafiri

Trandafirii se inmultesc atat pe cale sexuata (prin seminte), cat si pe cale asexuata, in locuri insorite (drajoni, butasi, marcotaj, altoire, etc.). Prefera soluri cu textura lutoasa, permeabila, bine drenate, adanc lucrate si bogate in substraturi nutritive. Nu sunt favorabile solurile cu reacție acida si nici cele cu tendinta accentuata spre reactie alcalina.

Sunt plante care cer multa lumina, astfel ca se prefera plantarea lor in locuri insorite pentru a asigura arbustului o crestere normala, o inflorire abundenta, si o buna dezvoltare a lemnului. Procentul de avortare a florilor este legat de lumina insuficienta.

In ceea ce priveste temparaturile recomandate, valorile optime sunt de 16-18 °C noaptea, 18-20 °C in zilele inorate si 22-24 °C in zilele insorite. In perioada repausului,  este indicat ca temperatura sa fie cat mai scazuta, adica 2-4 °C. Bineinteles ca aceste valori pot fi atinse doar in conditii de sera. Printre soiurile cu toleranta crescuta la frig se numara trandafirii de peisaj care rezista pana la -25, -30 °C, trandafirii cataratori Wichuriana, soiuri din grupele Floribunda si unii hibrizi Thea.

Solul trebuie mentinut permanent in stare umeda. Totusi, atat excesul de apa cat si seceta sunt nefavorabile trandafirilor. Trecerea de la o stare la alta poate produce socuri in viata plantelor, debilitandu-le.

Ca plante ornamentale, sunt deseori utilizati în parcuri și grădini (ca exemplare izolate sau grupate), având o deosebită valoare decorativă. Ca flori tăiate se pot folosi în aranjamente florale și în arta buchetieră, fiind foarte apreciati pentru colorit și parfum.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s